Естествени начини за справяне със симптомите на менопаузата

Естествени начини за справяне със симптомите на менопаузата
от септември 10, 2021 0 Коментар

Естествени начини за справяне със симптомите на менопаузата

Човешкото тяло е уникално. То е отражение на начина на живот, показва как се храним, дали спортуваме, под стрес ли сме. И тялото ни се променя. Това е процес, който не може да спрем и просто трябва да приемем. За много жени има един особен момент - менопаузата - момент, който чакат с ужас и с нагласата за нещо ужасно. Но менопаузата е житейски факт за всички жени, харесва ли им или не. Без значение коя е или откъде е, в един момент от живота си ще трябва да се справи със симптомите на менопаузата.

В крайна сметка на нея трябва да се гледа като естествена част от процеса на стареене, а не като медицинско заболяване или проблемно състояние, както някои го мислят. Когато става въпрос за намиране на облекчение от симптомите на менопаузата, най -трудната част често са емоционалните и физическите странични ефекти, които носи със себе си. Преходът през менопаузата може да означава нежелани симптоми, като наддаване на тегло, ниска енергия, липса на сексуално желание, топли вълни, чести промени в настроението, изтъняване на косата и кожата, нередовен цикъл, безсъние…..

Един от най-често срещаните начини за облекчаване на понякога трудни за справяне странични ефекти на менопаузата е приемът на лекарства като хормонозаместителна терапия. Обикновено това са заместители на естроген и/или прогестин. Но все пак колкото и да помагат, съществува риск за здравето на жената от приемането на подобни медикаменти. Добрата новина е, че без значение какви са страничните ефекти от преминаването през менопаузата, има естествени начини да се справите с тях. Ето някои от тях:

1. Яжте храни, богати на калций и витамин D

Хормоналните промени по време на менопаузата могат да причинят отслабване на костите, увеличавайки риска от остеопороза. Калцият и витамин D са свързани с доброто здраве на костите, така че е важно да си набавяте достатъчно от тези хранителни вещества във вашата диета.

Адекватният прием на витамин D при жени в менопауза също е свързан с по -малък риск от фрактури на тазобедрената става поради слаби кости.

Богати на калций храни са млечни продукти като кисело мляко, мляко и сирене, зелените листни зеленчуци като зеле, спанак, тофу, боб, сардини и други храни.

Освен това, обогатените с калций храни също са добри източници, включително някои зърнени храни, плодови сокове или млечни алтернативи.

Слънчевата светлина е основен източник на витамин D, тъй като кожата го произвежда, когато е изложена на слънце. Ако не прекарвате достатъчно време навън или в студените месеци, когато сме дебело облечени, приемът на добавка е важно.

Храни, богати на този витамин са мазна риба, яйца, бадемово и соево мляко, гъби, овесена каша, сьомга.

Диета, богата на калций и витамин D, е важна за предотвратяване на загубата на костна маса, която може да настъпи по време на менопаузата.

Нашият избор: Вива К2 за здрави кости и зъби – тази хранителна добавка с витамини К2 (филохинон) и D3 (холекалциферол) и естествено ленено масло подпомага метаболитните процеси в костната тъкан и предотвратява чупливостта на костите.

 

2. Поддържайте здравословно тегло

Наддаването на тегло по време на менопауза е напълно естествен процес. Причината може да се търси в комбинацията от променящи се хормони, остаряването, начин на живот и генетика. Натрупването на излишни телесни мазнини, особено зоната около кръста, увеличава риска от развитие на сърдечни заболявания и диабет. Наред с това телесното тегло може да повлияе на симптомите на менопаузата. Според проучване на 17 473 жени в менопауза тези, които са загубили поне 10% от телесното си тегло за година, по-лесно и леко преминават през горещите вълни и нощното изпотяване.

Ето защо постигането и поддържането на здравословно тегло може да помогне за облекчаване на симптомите на менопаузата и като превенция на заболявания.

3. Консумирайте много плодове и зеленчуци

Диета, богата на плодове и зеленчуци, може да помогне за предотвратяване на редица симптоми на менопаузата. Те са с ниско съдържание на калории и освен, че снабдяват тялото с витамини, поддържат хидратацията, богати са на фибри и засищат бързо, което е предпоставка за поддържане на нормално тегло.

Освен това плодовете и зеленчуците могат да помогнат за предотвратяване на загубата на костна маса. Според проучване сред 3236 жени на възраст 50-59 години, диетите с високо съдържание на плодове и зеленчуци може да помогне за поддържане здравината на костите.

 

4. Избягвайте някои храни и изберете такива с високо съдържание на фитоестрогени

Доказано е, че някои храни могат да предизвикат горещи вълни, нощно изпотяване и промени в настроението.

Сред тези, които могат да влошат симптомите на менопаузата са преработени храни като чипс и бисквити, пикантни храни, фаст фууд, алкохол, кофеин, мазни меса. Водете си дневник на симптомите. Ако забележите, че определени храни предизвикват симптомите на менопаузата, опитайте се да намалите консумацията или да ги избягвате напълно.

За сметка на това хапвайте повече храни, богати на фитоестрогени - естествени растителни съединения, които могат да имитират ефектите на естрогена в организма. Смята се, че високият прием на фитоестрогени в азиатските страни като Япония е причината жените в менопауза тук рядко да изпитват горещи вълни.

Храните, богати на фитоестрогени, включват соя и соеви продукти, тофу, темпе, ленено семе, сусам и боб. Съдържанието на фитоестроген в храните обаче варира в зависимост от методите на обработка.

5. Упражнявайте се редовно

Редовните упражнения помагат да балансирате емоциите, да подобрите метаболизма и засилват енергията. Освен това редовното движение е предпоставка за по-здрави стави и кости, по-малко стрес и по-добър сън .

 

6. Взимайте хранителни добавки

Качествените хранителни добавки са лесен и напълно естествен начин всяка жена да се справи с тежките симптоми на менопаузата. Ето защо от VIVASAN разработват няколко продукта, които да са в помощ при този деликатен проблем.

Соя изофлавони* - натурална хранителна добавка в течна форма е богата на соя, магнезий и калций. Препоръчва се за жени над 40 години за поддържане на женското здраве.

Напитката има антиканцерогенно действие, укрепва сърдечно-съдовата и нервната система, нормализира липидната обмяна, понижава артериалното налягане. При климакс облекчава симптомите на главоболие, “топли вълни”, сърцебиене, потене, безсъние, премахва чувството на умора и тревожно състояние.

Като компания, която се стреми да следва най-новите постижения на науката, търси начини да предложи само най-добрите и най-качествени продукти на своите клиенти, VIVASAN за момента спира производството на Соя изофлавон.

В отговор на това, компанията разработи друга ефективна хранителна добавка, която да бъде верен помощник на жените в понякога трудния преход към менопаузата – Фито 40. В него соевите изофлавони са допълнени от ленено масло, витамини и минерали.

 

ФИТО 40 - Фитоестроген

Хранителната добавка е под формата на капсули с изофлавони от соя и витамин В6 за регулиране на хормоналната активност. Тази ефективна хранителна добавка е произведена в Швейцария за Vivasan, а ефективността и безопасността на продуктите са гарантирани. Добавката има кардиопротективно, антисклеротично, диуретично, антиканцерогенно, антимутагенно, радиопротективно, хепатопротективно, спазмолитично, противовъзпалително, антиалергично действие, с хормоноподобен ефект – антиестрогенна активност при високо ниво на хормона или естрогенна активност при ниско ниво на хормона.

Forever Young с масло от вечерна иглика и витамин Е

Ключова растителна съставка тук е масло от дроцветна пупалка/вечерна иглика. Лечебните свойства на билката се свързват с маслото, извличано от нейните семена. Маслото от вечерна иглика съдържа висока концентрация на т.нар. гама-линоленова киселина (GLA). Гама-линоленова киселина е ненаситена мастна киселина, основен компонент на човешкото хранене. Освен добавката съдържат естествен витамин Е, който допринася за защитата на клетките от оксидативен стрес.

Сред действията на Forever Young са да подпомага метаболитните (обменните) процеси, синтеза на хормоноподобните вещества простагландини, регулира нивото на холестерола и триглицеридите, регулира менструалния цикъл, помага при климакс, стимулира формирането на междуклетъчното вещество, на колагеновите и еластинови влакна на съединителната тъкан, на гладката мускулатура на съдовете, на храносмилателния тракт.

7. Пийте достатъчно вода

По време на менопаузата жените често изпитват сухота. Това вероятно е причинено от намаляване на нивата на естроген. Пиенето на 8-12 чаши вода на ден може да помогне при тези симптоми.

8. Заложете на етерични масла

Промените и симптомите, които настъпват по време на менопаузата, произтичат от хормонални колебания, но стресът, напрегнатия начин на живот и стареенето могат да допринесат за допълнителен дискомфорт.

Ето защо включването на някои етерични масла, могат да помогнат за балансиране на хормоните и да облекчат симптоми като промени в настроението и горещи вълни по време на менопаузата.

Ето кои са най-подходящите, които може да включите:

Мускатова салвия
Иланг –иланг
Индрише
Жасмин
Роза


Може да дифузирате или да разредите с базово масло и да нанасяте на андобиналната област, както и на пулсовите точки.

* До изчерпване на количествата, можете да закупите от наличните на склад опаковки Соя изофлавон на преференциална цена от -15%. Имайте предвид, че течната форма на добавката гарантира бърза усвояемост в стомашно-чревния тракт и висока бионаличност. Най-често се прилага в дозировка 1-2 пъти по 1суп.лъж. един или два пъти дневно, според вашата необходимост.

 

Оставете коментар