Китайска Астрология s

Какво е китайска Астрология

Съдържание

Целта на тази подробна статия е:

  1. Да обясни какво е китайска Астрология
  2. Да обясни основните разлики и приликите между западната и китайската Астрология
  3. Да разгледа подробно трите основни типа китайска Астрология

Какво е китайска Астрология

Това е вид Астрология, която произхожда от Китай. Китайската Астрология е по-млада от Древната западна астрология, както и индийската Астрология известна като Джиотиш или Ведическа.

Китайската Астрология не използва планетите, а вместо това използва петте елемента/фази:

  • Дърво
  • Огън
  • Земя
  • Метал
  • Вода

Десетте Небесни стволчета и дванайсетте Земни клона

Всеки от петте елемента има Ян/мъжка и Ин/женска полярност, което съставлява десетте Небесни стволчета:

Ян Дърво/Jia 甲

Ин Дърво/Yi 乙

Ян Огън/Bing 丙

Ин Огън/Ding 丁

Ян Земя /Wu 戊

Ин Земя/Ji 己

Ян Метал/Geng 庚

Ин Метал/ Xin 辛

Ян Вода/Ren 壬

Ин Вода/Gui 癸

Третият основен елемент са Земните клони, известни като китайските зодии/животни. Той е най-мощният. 12-те Земни клона са:

Тигър/Yin  寅   Заек/Мао 卯   Дракон/Chen 辰 = Пролет *

Змия/Si 巳   Кон/Wu 午   Коза/Wei 未 = Лято

Маймуна/Shen 申   Петел/You 酉    Куче/Xu 戌 = Есен

Прасе/Hai 亥   Плъх/Zi 子   Вол/Chou 丑  = Зима

* Китайската Нова година започва на 4-5 февруари според слънчевия календар. Всеки сезон започва около 90 дни по-късно. За да бъдем точни, пролетта започва, когато Слънцето е в 15 градуса тропически Водолей, Лятото започва, когато е в 15 Телец, Есента започва, когато е в 15 Лъв, а Зимата започва, когато е в 15 Скорпион.

Всеки от елементите управлява даден сезон:

  • Дърво управлява Пролетта
  • Огънят управлява Лятото
  • Металът управлява Есента
  • Водата управлява Зимата
  • Земята управлява последния месец на всеки от сезоните


Всеки от 12-те клона има присъща природа *

  • Тигърът и Заекът са Дърво
  • Змията и Конят са Огън
  • Маймуната и Петелът са Метал
  • Прасето и Плъхът са Вода
  • Драконът, Козата, Кучето и Волът са Земя

* Има три вида комбинации между клоновете: Три хармонична, Сезонна и Шест хармонична. Три хармоничната комбинация може да промени присъщата природа на клоните.

Всеки от 12-те клона съдържа това, което се нарича Скрити небесни стволчета. Те са от решаващо значение при разчитането на картата.

10-те Небесни стволчета представляват Небето, 12-те Земни клона представляват Земята, а Скритите небесни стъбла представляват Човека. По-късно ще засегна огромното значение на Небето, Човека и Земята.

Производителният, контролиращият и отслабващият цикъл между петте елемента

Има три основни цикъла между петте елемента/фази. Те са производителният, контролиращият и отслабващият.

 

Производителният, контролиращият и отслабващия цикъл между петте елемента

Производителен/цикъл на пораждане:

Дървото поражда/произвежда Огъня, Огънят поражда Земята, Земята поражда Метала, Металът поражда Водата, Водата поражда Дървото.

Контролиращ (наричан и„унищожаващ”):

Дървото контролира Земята, Земята контролира Водата, Водата контролира Огъня, Огънят контролира Метала, Металът контролира Дървото.

Отслабващ:

Огънят отслабва Дървото, Земята отслабва Огъня, Металът отслабва Земята, Водата отслабва Метала, Дървото отслабва Водата.

Всеки от петте елемента управлява орган, черва, органи на петте сетива, тъкан, емоция, сезон, фактор от околната среда, звук, цвят, вкус и посока.

Осемте Триграми

Другият основен елемент се нарича Осемте Триграми. Те се използват и в китайската Метафизика. 8-те Триграми са:

  • Qian/Небе – елементът е Ян Метал
  • Кун/Земя – елементът е Ин Земя
  • Zhen/Гръм – елементът е Ян Дърво
  • Xun/Вятър – елементът е Ин Дърво
  • Кан/Вода – елементът е Вода
  • Li/Огън – елементът е Огън
  • Ген/Планина – елементът е Ян Земя
  • Dui/Lake – елементът е Ин Метал

Ето как са представени Осемте Триграми, като се има предвид, че пълната линия е Ян/мъжка, докато прекъсната линия е Ин/женска:

Осемте Триграми в китайската Метафизика

Китайската Aстрология не използва неподвижните звезди, известни като астрономически тела, а вместо това разчита на символични звезди. Някои от тях са подобни на Жребиите в древната и индийската Астрология. Те също са много мощни и незаменими при разчитането на хороскопа.

Разлики и прилики между китайската и западната Астрология

На пръв поглед китайската Астрология изглежда няма нищо общо с древна или дори индийска Астрология. Това е така, защото за разлика от познатите планети и звезди на небето, използвани в Древна и Индия, китайската Астрология всъщност не използва астрономически видими тела. Въпреки това, всяка от 5-те планети е свързана с даден елемент:

  • Юпитер управлява Дървото
  • Сатурн управлява Земята
  • Марс управлява Огъня
  • Венера управлява Метала
  • Меркурий управлява Водата

Също така, както има 12 зодии на Запад и в Индия, толкова са и в китайската Астрология.

Точно както всяка от 5-те планети управлява 2 зодии, а именно Сатурн управлява Водолей и Козирог, Юпитер управлява Стрелец и Риби, Марс управлява Скорпион и Овен, Венера управлява Телец и Везни, а Меркурий прави Дева и Близнаци, ситуацията е такава и в китайската Астрология. Имам предвид 5 елемента X 2 = 10.

Когато човек добави Слънце, което управлява Лъв, и Луната, която управлява Рак, което е равно на комбинацията между Коня + Козата, тъй като китайците я наричат Слънце и Луна, крайният резултат е същият: 5 X 2 = 10 +1 +1 = 12.

Някои арогантни или неуки астролози критикуват валидността на китайската Астрология

Поради това, че не знаят горното, някои арогантни и/или неуки астролози с вавилонска, традиционна или индийска Астрология, които смятат, че Астрологията е физическа наука и силата й идва от видимостта на небесните тела, твърдят, че китайската Астрология не е Астрология. Че тя не е особено точна, че измерва само енергията на органите и тем подобни.

Подобни астролози често имат фанатични възгледи: че тяхната Астрология е най-първоначалната, че е ползвана от древните жреци, че е най-истинската, че Зодиакът, който ползват е единственият верен и прочие. Подобни възгледи показват грубо непознаване на финните светове, от които произлиза физическия. Има много пътища/системи/езици водещи към Истината. Езикът на физическите планети и звезди, макар да е водещият, е един от тях.

Имаме езикът на нефизическите звезди в единия от видовете китайска Астрология; имаме езикът на енергията на природата в другите й два вида. Отделно от това, имаме езикът на числата (Нумерологията). Някои астролози настояват, че вибрацията на числата е неразривно свързана с тази на планетите, в което има истина, но това не важи за китайската Нумерология.

Така че когато човек поглежда към китайската Астрология, особено идвайки от друга цивилизация, от друг език, от първостепенно значение е да бъде с отворено съзнание. Второто ключово нещо е не да търси разликите и коя Астрология/система е “по-добра”, а да търси приликите. Едва когато направи това и прочете достатъчно книги и материали, човек ще разбере, че китайската Астрология е невероятно мощна система от знание.

В Китай не е можело да се изучава китайска Астрология без разрешението на императора

Ето информация от книгата на Benson Bobrick – Astrology the Fated Sky, от която черпих за моята статия “Влиянието на Астрологията в човешката история

Когато в края на 13-ти и началото на 14-ти век Марко Поло се завърнал от Далечния изток и написал „Пътешествията на Марко Поло”, той разказал как в дворовете на Кубилай хан имало 5000 астролози.

В Китай, имперският астролог заемал една опасна ниша. Познанието за небесата било превилегировано и всеки управник имал монополов интерес към това, което даден астролог ще каже. През 1583г., когато Матео Ричи – известният йезуитски астроном, пътувал от Пекин, му било казано, че без разрешението на императора е било равносилно на смъртно наказание да се учи математика, която се използва в астрологичните консултации.

С други думи, значимостта на Астрологията в Китай е била поне толкова голяма, колкото в Древна Гърция, Рим, Персия, Арабския свят, Европа и прочие. Известен е фактът, че не само в Китай, а и в съседните страни е имало Бюро по Астрономия/Астрология, както и Дворец за Гадаене и Обреди.

Китайският хороскоп се изчислява и разчита различно в зависимост от пола

От ключово значение при разчитането на хороскопа в китайската Астрология е полът. Хороскопите на мъжете/Ян се разчитат по различен начин от тези на жените/Ин. В древната Астрология това разграничение също се прави, но в много по-малка степен и касае основно темата за брака.

Разлики във философията и нивото на предопределеност

Държа да отбележа, че в китайската Астрология, подобно на древната, няма психология. Има описания на характера, които са обективни, тоест разбира се веднага дали са верни или грешни. Разглежда се съдбата на човека и как той/тя чрез опознаването й може да вземе максимума от нея. Определя се кога човек ще достигне върха и кога ще срещне неуспехите. Благодарение на това знание клиентът знае кога да рискува и да печели много и кога да стои кротко и да изчаква. Тоест имаме съдба на статично/неподвижно, както и тайминг/периоди в живота, когато различните части и теми на хороскопа се активират с различна интензивност.

Трябва да кажа обаче и че концепцията за карма е залегнала силно у немалко практикуващи китайска Метафизика, включително такива практикуващи различни видове Астрология, Фън Шуей, Цигун, И Дзин, Физиогномия и прочие. Това се дължи и на преноса на философски и духовни течения от Индия в Китай.   

Друга разлика с древната Астрология е, че в китайската не се работи с такова ниво на точност и предопределеност. Съответно концепциите за съдбата са им по-различни. Освен първостепенността на хороскопа и как той се разгръща чрез циклите на съдбата, се подчертава и важността на средата (Фън Шуей), възпитанието и знанието (Човешкия Късмет), верността към семейството (Конфуций) и вършенето на добрини и благотворителност.

Трите основни вида китайска Астрология

Има три основна вида китайска Астрология. Трябва също да кажа, че съществуват и други видове, но Четирите стълба на съдбата, Императорската Астрология и И Дзин Астрологията са най-главните и наложените.  Ето примерен хороскоп, изчислен и с трите вида.

Китайска Астрология

Държа да отбележа, че става дума за Астрология, тоест за наука, изучаваща човешкия характер и съдба чрез хороскоп, изчислен според пола, датата, времето и мястото на раждане. Не става дума за методи за гадаене/Divination за отговор на конкретен въпрос, като Da Liu Ren, Qi Men Dun Jia, Mei Hua Yi Shu, Liu Yao/Wen Wang Gua.

Четирите стълба на съдбата/BaZi

Писал съм вече няколко статии за този метод, включително и най-подробното въведение в Четирите стълба на съдбата в българското интернет пространство. Ето как изглежда един такъв хороскоп на жена, родена на 28 април 2020г. 5ч. 4м. следобед местно време.

Четирите стълба на съдбата - жена

Четирите стълба идват от годината, месеца, деня и часа на раждане. Четирите стълба на съдбата, известен и като Осемте писмени знака, е най-популярният метод за разчитане на съдбата не само в родината му Китай, а в цяла Азия. Той е на около 1000 години. Този метод допълва информацията от древната (или индийската) Астрология по изключителен начин. Вече 7-ма година изучавам и практикувам Четирите стълба на съдбата съм смаян от точността му. Това, което прави тази система безценна и уникална е, че Четирите стълба на съдбата е единствената Астрология, която може да се ползва без час на раждане.

Трудностите на Четирите стълба на съдбата се крият в това, че изглежда значително по-лесен и опростен от древната Астрология, имайки предвид колко по-малко са факторите и самият хороскоп. Когато обаче човек тръгва да задълбава се оказва, че в най-напредналите нива на разбиране, най-малките разлики в картата дават драматични разлики в живота на хората.

Вторият препъникамък е фактът, че за да се разчете хороскопът е нужно първо да му бъде определена структурата. По ирония на съдбата, това е най-трудното нещо в Четирите стълба.

“Сивата област”

Третата потенциална трудност се крие в календара. В Китай има слънчев и лунен календар. Древните текстове по Четирите стълба казват, че трябва да се използва единствено слънчевия календар, но в практиката се оказва, че това категорично не е така. В по-голямата част от случаите хороскопът съвпада и по двата календара. Обаче има случаи (по мои изследвания средно 1 на всеки 3-4 човека) когато хора се раждат в тази част от календара, която китайците наричат “Сивата област”. По този начин месецът на раждане се различава, тоест 2 от 8-те писмени знака. Понеже месецът определя сезона и е водещата енергия, това е значителна разлика. Още повече, Циклите на съдбата/предсказателните техники биха се различавали.

В резултат на този проблем със “Сивата област”, все повече практикуващи Четирите стълба на съдбата минават на другата крайност, тоест те ползват само лунния. Лунният календар по принцип се ползва за гадаене както и в Императорската Астрология. Също така, китайците празнуват Новата си година по лунния, а не по слънчевия календар.

Има и астролози, които използват третия подход, а именно, че те подхождат индивидуално към всеки случай. Те правят това като изчисляват двата възможни хороскопа и чрез щателна проверка на живота на човека преценяват кой е верният. Благодарение на безценната работа на китайските метафизици Лили Чун и Джери Кинг, аз също станах защитник на този подход, защото той е практично ориентиран и важи за конкретния клиент – в крайна сметка човекът, за когото правим това.

Клиентът изобщо не го интересува кой авторитетен китайски астролог какво е написал. Важно е кое работи на практика.  Тази тема е неудобна за огромната част от астролозите с метода Четирите стълба на съдбата, тъй като са инвестирали много пари и време в непълно или неправилно обучение, като например да използват само слънчевия календар, без значение какво показва конкретния хороскоп.

Както съм писал и показвал, грешките струват много скъпо в китайската Астрология; и то когато се обърка разчитането на верния хороскоп. Представете си какво би се случило ако се работи с грешен!

Този минус със “Сивата област” го няма в западната и индийската Астрология, стига времето на раждане да е точно. Същевременно обаче там го има проблемът със Зодиака.

Императорска Астрология/Zi Wei Dou Shu/ZWDS

Императорската Астрология е наричана на Запад Purple Star Astrology. Както Тони Тан обясни в много полезната си лекция за нея, това е грешно. Zi Wei = Императорът, Dou = съзвездията, Shu = система.

http://www.absolutelyfengshui.com/astrology/brief-history-of-zi-wei-dou-shu-emperor-astrology-1/

Императорската Астрология е по-комплексна от Четирите стълба на съдбата и дава повече подробности и по-голяма точност. 

Ето как изглежда един такъв хороскоп: жена, родена на 28 април 2020г. в 5ч. и 4м. следобед местно време:

 

Императорска Астрология ZWDS - жена

 

Преведох от английски значенията на дванайсетте палата/дворци, като се леко побутнах някой от тях, за да съвпадат с класическите.

Формата на Zi Wei Dou Shu хороскопа е същата като тази в Астрологията в Южна Индия. Това, което ние наричаме места/домове, китайците наричат палати/дворци/. Разбира се, в древната, индийската и китайската Астрология става дума за равнодомата система, позната също и като дом-знак.

Някои астролози, практикуващи този метод, обичат да принизяват Четирите стълба на съдбата. Истината е, че хороскопът в Императорската Астрология не може да се изчисли без Четирите стълба на съдбата. Астролози, практикуващи Четирите стълба на съдбата пък принизяват Императорската Астрология, понеже в нея се използва единствено лунния календар, който според тях е неточен и случаен. Тези дразги са незначителни на фона на огромните проблеми, стоящи пред тези, които искат да се посветят на този вид китайска Астрология.

Огромната спънка за изучаването на Императорска Астрология

Най-сериозната спънка за изучаването на Императорската Астрология е, че макар да може да предоставя голяма дълбочина и детайли, тя не предоставя логиката зад извличането на значенията. С други думи, ученикът трябва да зубри конфигурациите без да знае откъде им произлизат значенията. Това е съкрушителен удар за хората, които искат да осмислят, избистрят и да си разясняват нещата, колкото повече напредват с метода.

Тази гигантска спънка може да не пречи на някои азиатци, които са свикнали да приемат каквото им се казва без да знаят причината за това, но това е неприемливо за европейския и западния човек. Причините за това са много, а не са само културни. Оставайки в рамките на въпросната тема, древната Астрология не е е структурирана по този начин. Когато учениците я учат, не е необходимо да запомнят конфигурациите, понеже те разбират как се извеждат значенията им.

Най-лесно се илюстрира с пример:

Китайска Астрология: примерен хороскоп от Четирите стълба

 

Четирите стълба на съдбата - мъж с Ограби Богатство и Богатство в Стволчетата

Горният хороскоп с метода на Четирите стълба на съдбата e на мъж, както буквата М показва. Тъй като структурата му е на съпернически хороскоп/силна личност, като има Ограби Богатство и Непряко Богатство в Небесните стволчета, това означава, че този човек ще преживее гигантски върхове и падения в своите финанси. Той ще залага или спекулира и ще спечели много, но ще загуби страшно много. Дори може да бъде разорен, и то повече от веднъж.

Всеки, който има достатъчно напреднало ниво в Четирите стълба на съдбата, не само веднага ще забележи тази конфигурация, а ще знае защо тя означава това и откъде произлиза значението й. Ще види също и че конфигурацията е “в сезон” и ще знае, че това има конкретно значение. Ще види, че Контролиращият елемент е под Ограби Богатство, което има друго конкретно значение, и прочие. Това е невъзможно с Императорска Астрология.

Има много малко материали по Императорска Астрология спрямо Четирите стълба на съдбата

Нещо повече, това също означава, че нивото, до което може да достигне даден човек с Императорска Астрология е ограничено от броя източници, до които има достъп. Това е така, защото единствено от тях човек може да зубри значенията комбинациите от звезди в дворците/палатите. Въпреки че Императорската Астрология е на около 1000 години, тъй като е била ползвана почти само от императорския двор и е била недостъпна за масите, останалата част на света научи за този метод само благодарение на астролози, които напуснаха Китай след Втората световна война.

За разлика от това, има в пъти повече оцелели класически източници по Четирите стълба на съдбата, както и книги, преведени от древнокитайски на английски език. По този начин, изучаващите Четирите стълба на съдбата могат да получат далеч по-пълна картина за този метод, отколкото за Императорската Астрология. Имайте предвид, че за последните 30 години на запад издадените книги за Императорска Астрология са страшно малко. Ако човек не владее китайски, дълбочината, до която може да достигне, е силно ограничена. Напомням поговорката: “Човек не знае какво не знае.”

Императорската Астрология е била преднамерено разводнена и разделена

Връщайки се на последната, друг много притеснителен факт е, че Императорската Астрология е била преднамерено разводнена и разделена на различни видове в исторически план, за да се разпилее знанието и да не се дава на масите. Влиянието от тази последица за астролозите от следващите векове едва ли може да бъде измерено.

Докато има множество курсове по Четирите стълба на съдбата, тези по Zi Wei Dou Shu са в пъти по-малко. Още повече, от това, което съм виждал и чел, голяма част от авторите на тези курсове страхотно разводняват материала! Съответно, ако ученикът не знае китайски, няма такива приятели, или не се рови много да чете, едва ли ще разбере, че е платил 2-3 или повече хиляди лева/евро и е получил една “постна” версия на метода.

Последното нещо, което искам да отбележа за Императорската Астрология, е че информацията, давана от тази система няма как да не е доста сходна с тази, предоставяна от древната Астрология. Все пак използваме 12 дома, макар и с леко различни значения. Древната Астрология е най-първата и най-подробната Астрология. Хороскопът по метода на Четирите стълба на съдбата обаче е отлично допълнение към нея, което и причината да бъда толкова впечатлен от него. Това е нещо, което не мога да кажа за Zi Wei Dou Shu, именно поради горните съображения. 

И Дзин Астрология/He Luo Li Shu/HLLS

И Дзин Астрологията, наричана също Хе Луо Ли Шу от китайците, е най-младата от трите вида китайска Астрология. Този вид Астрология е най-малко познатият в цял свят. Даже в Китай и съседните държави доста астролози не знаят за него. Аз съм първият астролог в България, който сериозно се занимава с И Дзин Астрологията и вече е готов да предложи на хората, знанието, което тя разкрива.

Подобно на почти всички методи в китайската Метафизика, И Дзин Астрологията произлиза директно или непряко от Книгата на Промените. Макар И Дзин/Книгата на Промените да е на над 3000 или повече години, тя се използва за клона Гадаене в китайската Метафизика. Тоест текстът в И Дзин, освен за разбиране на законите на Природата, се използва за гадаене при отговор на най-различни въпроси.

Методът Хе Луо Ли Шу добива завършената си форма чак през династията Мин (14-ти век +), тоест е на около 600 години. Той взема хороскопа от Четирите стълба на съдбата и го превръща в числа, отговарящи на триграмите и хексаграмите от Книгата на Промените. Точно затова Хе Луо Ли Шу е известен като И Дзин Астрология. Този вид китайска Астрология, макар да ползва 64-те хексаграми от книгата И Дзин, разчита на различен древен ръкопис, съставен от текст с различни интерпретации, които се ползват единствено хороскопи, а не за гадаене.

Ето горният хороскоп от Четирите стълба на съдбата, превърнат в И Дзин такъв:

 

Четирите стълба и И Дзин Астрология - жена

Каква информация разкрива И Дзин Астрологията

И Дзин Астрологията е най-малко подробният вид от трите. Тук информацията касае само въпросния човек и никой друг. Тоест тук няма палати/домове и теми; няма здраве и болест, брак и деца и прочие. Информацията предоставяна от И Дзин хороскопа се фокусира върху генералната картина на хороскопа на човека. Казано на езика на древната Астрология, тук се използва само Универсалния подход за разчитане на съдбата. Ето какво разкрива разчитането на И Дзин хороскопа:

  • какъв е характерът на човека (примерно: дали рискува или играе на сигурно; дали стратегията му/й е краткосрочна или дългосрочна/играе дългата игра)
  • колко силен или слаб е хороскопът му/й (примерно: дали ще получи помощ или ще трябва сам да успява)
  • хороскопът има ли подкрепа; тоест ако човек се “издъни”, ще има ли смекчаване
  • колко високо ще достигне в обществото човек
  • ще бъде ли лидер на масите
  • дали първата или втората половина ще му е по-успешна
  • кога ще достигне върха в живота си
  • кога ще срещне падението/неуспехите в живота си

И Дзин хороскопът е съставен от 2 хексаграми, управляващи първата и втората половина на живота

И Дзин хороскопът е съставен от 2 хексаграми: тази на Живота/Ранното Небе и Преобразуваната хексаграма/тази на Късното Небе. В горния хороскоп те са съответно номер 18 и номер 33. Ин линиите управляват 6 години от живота, Ян линиите по 9.

Освен двете хексаграми от хороскопа има годишни хексаграми, които са различни за всеки един човек, тъй като се изчисляват на база на хороскопа му/й. Това не е така в Четирите стълба на съдбата. Макар годишният стълб там да има различни значения в различните хороскопи, става дума за едно и също Небесно стволче и Земен клон.

Например 2020г. е тази на Ян Металния Плъх за всички хора на земята, но Плъхът и Ян Металът имат различни значения в различните хороскопи. В И Дзин Астрологията, и конкретно в този хороскоп, годината е под формата на 1 от 64-те хексаграми от И Дзин. Годишната хексаграма се разделя на 12 месечни. Има и дневни, но изчислението им е объркващо, а и няма смисъл да се слиза чак до такова ниво.

Грешен час бил дал изцяло различен И Дзин хороскоп, което не е така при Четирите стълба

От огромна важност е да се знае, че за разлика от всеки друг вид Астрология, една единствена промяна в хороскопа по Четирите стълба на съдбата дава съвсем различен хороскоп в И Дзин Астрологията! С други думи, ако часът на раждане е различен в Четирите стълба на съдбата, останалите 6 елемента ще са същите. Това не е така при И Дзин Астрологията.

Също така, момче и момиче близнаци например, ако са родени без да се променя часовия стълб, ще имат един и същ хороскоп по метода на Четирите стълба на съдбата. Да, Циклите на съдбата ще са различни за всеки тях и ще има разлики при разчитането на хороскопа, но същите 8 писмени знака ще съставляват и двата хороскопа. Това не е така в И Дзин Астрологията, където въпросните близнаци ще имат изцяло различни хороскопи! Това прави И Дзин Астрологията безценна.

Планирам в бъдеще да илюстрирам И Дзин Астрологията с някой примерен хороскоп.

Китайска Астрология: заключение

Ако прочетохте цялата статия, с лекота ще можете да отговорите на въпроса: “Какво е китайска Астрология?”.

Както се видя и в трите клона на китайската Астрология, що касае структурата на генералните техники, ситуацията е реално еднаква с древната Астрология. Тоест имаме дългогодишни техники, после следват 10 годишни, после  следват 1 годишни, после месечни и дневни. Просто древната Астрология е доста по-богата, тъй като съдържа по няколко техники от различните нива.

Китайската Астрология, подобно на древната, работи с Вечните закони на тази реалност, разкрива обективната истина и предоставя информация, която не може да бъде получавана на постоянна база по никой друг начин.

Безплатни калкулатори и програма за китайска Астрология

Ето безплатния сайт на Виктор за изчисляване на хороскопи с Императорската астрология/Зи Вей Доу Шу, от който изчислих картата

Безплатен калкулатор за Императоска Астрология/Zi Wei Dou Shu на английски и руски език:

http://ziweicalc.com/

Виктор използва лунния календар и в другите си сайтове, където също предлага:

Безплатен калкулатор за Четирите стълба на съдбата/BaZi на английски и руски език:

http://lunarbazi.com/

Безплатен калкулатор за И Дзин Астрология/Хе Луо Ли Шу на английски и руски език:

http://ichingcalc.com/

Изчислих картата по метода Четирите стълба на съдбата с безплатната програма Four Pillars 4.1. Тя е на няколко различни езика, но имайте предвид, че използва само слънчевия календар.

Безплатна програма за изчисляване на Четирите стълба на съдбата:

https://fourpillars.net/fourp.php

Изчислих хороскопа за И Дзин Астрология от страхотния сайт за калкулатори на българина с прякора gmuli. Уебсайтът на gmuli предлага изчисляване и на Четирите стълба на съдбата, използвайки и книгата на Ани Пешева „Китайска астрология, част 1: Звездите в четирите стълба на съдбата.:

Безплатен калкулатор за И Дзин Астрология/He Luo Li Shu на български и английски език:

https://www.bright-hall.net/hlls/

Безплатен калкулатор Четирите стълба на съдбата на български и английски език:

https://www.bright-hall.net/bazi/

За разлика от горния калкулатора на Виктор, този на gmuli позволява на потребителя да избира слънчевия или лунния календар, както за BaZi, така и за He Luo Li Shu. Просто не забравяйте да проверите два пъти резултатите си. Голямо благодаря на gmuli за включването на опцията за лунен календар, която той добави по моя молба.

2 thoughts on “Какво е китайска Астрология”

  1. Красимира

    Здравей Александър или Загата! 🙂 Може ли да ме насочиш към материали и информация за “сивата зона”?

    1. Здравейте Красимира,

      Първо, извинявам се за забавения отговор.

      Ето статия на английски и китайски от споменатия от мен китайски метафизик Jerry King:

      http://www.whitedragonhome.com/publication/articles/four-pillars-bazi-%E5%85%AB%E5%AD%97-debate

      Ето и тема на английски от един от най-големите форуми по китайска Метафизика:

      https://fivearts.info/fivearts/index.php?topic=1983.0

      Много важно е да се направи разграничение дали проблемът със “Сивата област” се прилага за клона Съдба/трите вида китайска Астрология, или за клона Гадаене/И Дзин, Уенг Уан Гуа, Мей Хуа И Шу и прочие.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *