Сексът не е просто физически акт. Това е цяла каскада от емоции и чувства, водещи тялото до състояние на екстаз и социална комуникативна превъзбуда. Според ред забележителни личности... сексът е отличното средство за отключване на всички сетива.

С напредване на общата култура на съвременното общество и "отварянето" на повече и повече врати към сексуалното обучение в отделните личности, специалистите по сексуална медицина, гинекология и андрология, решили да създадат общ колектив и да изведат в кратък списък десетте основни и най-често срещани здравословни проблеми, които се коригират с качествен и хубав секс. Те доказали всъщност, че сексът при тези условия може да бъде и алтернативна форма на лечение.

От много време насам актуалност набира куиз-въпросникът "Секс - факт или фикс идея". Благодарение на редица подобни проучвания, учените споделят, че сексът всъщност наистина е висш акт на взаимодействие.

Било проведено проучване сред стотици млади хора, които водят три или четири пъти седмично полови сношения в сравнение с такива, които водят по-малко от четири пъти месечно. В периферна кръвна проба на първата група било установено драстично завишение в нивата на антитела, борещи се с едни от най-активните и модерни вирусни, бактериални и гъбични инфекции. Това довело до заключението, че сексът е един много качествен метод за увеличение на имунната реактивност на тялото в рисковите сезони, богати на витаещи вируси в атмосферата. Доказателството било ясно и точно формулирано в журнала им - сексът е качествен имуностимулатор. Разбира се, учените добавят и специален абзац в журнала си, с който казват, че акцент за подобряване на имунната реактивност на организма е също така правилното и здравословно хранене, поддържането на физическа активност, достатъчно отдаване на сън и мозъчна почивка, както и своевременно прилагане на някои основни видове ваксини.

Друго категорично доказателство от журнала на специалистите било, че сексът е изключително качествен начин за повишаване на либидото по най-естествения за организма начин. Според Лорен Страйчър, водещ специалист по акушерство и гинекология, вагиналният секс при млади жени е основен начин за поддръжка на качествен хормонален метаболизъм и поддържане на тялото в тонус. Също така безспорно доказателство при по-активните млади двойки било, че благодарение на по-честото извършване на протектирани и емоционални полови сношения, жените започват много по-лесно да контролират пикочния си мехур. Смята се, че стабилното тазово дъно има много важна роля при поддържането на тонус в мускулатурата на пикочния мехур и еластичност на стените му. Факт, който според специалистката, всяка жена установява в един определен етап от живота си. Самото тазово дъно е изградено от много мускули, които се тренират по време на оргазъм. В тези условия започва масовото им свиване и разпускане, което тренира здравината на таза.
 

Какви други ползи има за общото ни здраве от секса?


Неоспоримо било и доказателството за поддръжката на артериалното кръвно налягане. Според Жозеф Пинсон, по време на секс, но не и при мастурбация, се постига значителна периферна вазодилатация, което по своята същност довежда до намаляване на съдовата резистентност. С тези си заключения той доказва, че при секс систоличното кръвно налягане спада средно с по 5 mmHG. Освен това по време на секс протичат няколко изключително бързи метаболитни каскади, които редуцират нивото на телесни мазнини в тялото, най-вече в областта на корема. А именно коремното затлъстяване е водещ фактор за развитие на артериална хипертония.

Предвид вече изложените доказателства и проведени проучвания за метаболитния контрол по време на секс, полово активната група от проучването били изложени и на редовно проследяване на нивата на холестерол в периферната кръв. Учените забелязали значителен спад в тези нива, което довело до поредното заключение за ползите от секса за доброто общо здраве на човек - понижава се сърдечносъдовият риск. Учените акцентират изключително много върху това си становище, защото през последните десет години, инфарктът на миокарда е водеща причина за смъртност сред хората. Според тях, ако младите осъзнаят ползите от секса за човешкото здраве навреме, това би било довело до значителен спад в статистическите данни за починали хора от исхемичен инфаркт на миокарда.


NEWS_MORE_BOX



Според учените сексът оказва още един много интересен ефект - контрол върху болковата чувствителност на организма. Дори прилагат в журнала си една сентенция - "преди да посегнете към аспирина, опитайте с оргазъм".

Оргазмът има доказан ефект на пейнкилър - убиец или потисник на болката. В условията на проучването, те доказали, че самата стимулация на ерогенните зони в човешкото тяло могат да помогнат за овладяване на болковия синдром, независимо дали има последващ оргазъм. Според много от жените, участвали в проучването, стимулацията, дори без съпровождане от оргазъм, води често до овладяване на болков синдром в кръста и краката, както и много често овладява неприятна картина на менструални крампи или главоболие.

По подобен принцип били изследвани и мъжките представители от групата половоактивни хора. Те от своя страна доказали, че след секс или мастурбация състоянието на простатата е няколко пъти по-добро, отколкото при хората, които предизвикват семеизпразване чрез секс или мастурбация по-малко от 15 пъти месечно. Според специалистите, сексът и мастурбацията са водещ начин за предпазване от появата на рак на простатата. Разбира се, те отбелязват широката етиология на заболяването, но според тях повече секс при мъже от рисковата група в никакъв случай няма да навреди.

И на последно място, но не по значение, учените отбелязват ползите от секса за доброто психическо здраве на хората. Според тях, хората, правещи по-често секс, успяват да овладеят стресовия си синдром от тежкото работно ежедневие два пъти по-лесно в сравнение с другите хора. Специалистите доказали, че при секс и редовно гушкане между партньорите нивата на "веселите" хормони в периферната кръвна проба се завишавали драстично. Сексуалната наслада води до изключително голямо отделяне на някои мозъчни невропептиди, които увеличават удоволствието на човек и спомагат за освобождаване на напрежението, се пише в заключението на експертите.