Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - СПИН

Обрязването – средство против СПИН?

health.bg 2008-09-30
Обрязването може да намери приложение като средство в борбата със СПИН. Това прогнозира пред Хелт медия д-р Христо Одисеев...

Обрязването може да намери приложение като средство в борбата със СПИН.
Това прогнозира пред Хелт медия д-р Христо Одисеев, дългогодишен сътрудник на института „Луи Пастьор”.

Според експерти на Световната здравна организация, при обрязаните мъже опасността от зарязяване с ХИВ вируса е с 50-60 на сто по-ниска, отколкото при необрязаните.

Още през 2005 г. екип от френски учени започва изследване, в което са обхванати 3300 хетеросексуални мъже от района на Йоханесбург, на възраст между 18 и 24 години. Те участват доброволно в опит, при който част от тях са подложени на обрязване, а останалите остават като контролна група.
Доброволците остават под наблюдение в продължение на 21 месеца, при което установено, че сред обрязаните случаите на заразяване със СПИН са около два пъти по-малко.

Аналогични резултати са установени при проучване на американски учени в Кения и Уганда.

Приложението на обрязването като допълнително средство за предпазване от СПИН има и сериозни противници. Основният им аргумент е, че то може да стане причина част от хората да са откажат от използването на презервативи, което от своя страна би повишило риска от заразяване, допълва д-р Одисеев.







бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg