zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мента: ползи за здравето



Мента: ползи за здравето

Ментата е безспорно сред най-популярните традиционно използвани от народната ни медицина билки, навлязла днес и във фармацията.

6 февруари 2013, здраве.bg

Ментата е без съмнение една от билките, най-добре позната и най-широко използвана от българина под различни форми – по-традиционната – като напитка (чай) и по-новите – като част от хранителни добавки или мазила (най-често като екстракт от мента или ментово масло).

Ментата е род растение с няколко основни разновидности, което е широко разпространено у нас и расте както в диво състояние, така и култивирано. В медицината, както традиционната, така и модерната, се използва най-вече т.нар. черна (или люта) мента (мента пиперита – Mentha Piperita). В кулинарията пък се ползва видът мента спиката (Mentha spicata), която всички знаят просто като джоджен.

Ментата представлява ниско растение, по-рядко наподобяващо малък храст, с червеникави цветове, които се появяват в периода юли-август, с характерна миризма, дължаща се на високото съдържание на ментол (отнася се най-вече за мента пиперита).

Традиционната употреба на ментата в билколечението е заимствана в много направления и от съвременната медицина и фармация.

Основните сфери на приложение на ментата, под формата на свежа или изсушена билка или билков екстракт, са:

Мента - при проблеми с храносмилането

Според най-новите данни ментата подобрява действието на жлъчния сок, който организмът използва, за да разгражда и усвоява мазнините. Същевременно билката действа успокояващо на стомашните мускули. Тези нейни действия улесняват храносмилането и намаляват отделянето на газове – най-честа причина за тежест в стомаха.

Синдромът на раздразненото черво много често се третира и повлиява добре от прилагането на продукт, съдържащ мента, независимо дали става дума за билкова отвара (чай), капки (тинктура) или в твърда форма (таблетка, капсула).

Синдромът на раздразненото черво се проявява с болки, повдигане, диария и прекомерно отделяне на газове. Данни от най-новите изследвания показват, че когато се прилага под формата на капсули, ментата действа най-успешно...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.