След като ви запознах с основните хранителни причинители на акне представям списък със здравословни храни, подходящи за хора с кожа, предразположена към акне.
Зърнени храни: див, кафяв ориз, царевица, елда. Тези зърнени култури влизат в така наречената „gluten-free“ категория, тоест с ниско съдържание на глутен.
Бобови растения: зелен фасул, черен фасул (на изображението вляво, предоставено от Wikipedia), леща.
Плодове: пъпеши, ябълки, круши, грозде, киви, манго; ягоди, малини, боровинки и други дребни безкостилкови плодове.
Изсушени плодове (неподсладени): манго, ябълки, стафиди, круши
Зеленчуци: кръстоцветни зеленчуци (броколи, карфиол, зеле, др), зелени (спанакс, синап, др), маруля, кратуни (тикви и др), картофи (червен, бял, сладък), маслини, моркови (сурови), целина, артишок, аспержа, чесън, зелен лук, пипер и чили като трябва да внимавате с последните, защото могат да причинат стомашни проблеми.
Семена: слънчоглед, тиквени семки
Мазнини (като дресинг за салатата или за готвене): зехтин, оцет
Животински протеини: яйца, свинско, говеждо месо, птиче месо, морски плодове.
Подправки и сосове: босилек, риган, морска сол, тамари соев сос (не съдържа пшеница), доматен сос, натурални пилешки или растителни бульони. Нито един от горе-изброените не трябва да съдържа захар, декстроза или транс-мазнини.
Подсладители: растителен глицерин, ксилитол, стевия
Напитки: нискоминерална натурална вода, чайове, понякога кафе