Банер
ПЕРУН.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

За жените и менопаузата
Написано от Румяна Алексиева   
Четвъртък, 05 Юли 2007 00:00
Някои от най-разпространените заблуди и истината за тях.

Менопаузата е етап в живота на жената, когато тя престава да има месечен менструален цикъл. Този период е нормална част от процеса на остаряването (извинете!), а не болестно състояние - тя маркира края на репродуктивните години за жената. Менопаузата обикновено започва в късните 40 до ранните 50 години от живота. Когато жената е в менопауза, тялото й престава да произвежда хормоните естроген и прогестерон. Загубата на тези хормони води до проявата на различни симптоми, като топли вълни (внезапно усещане за топлина, което се разпростира по цялото тяло) и изпотяване (което е свързано с вълните).

Близо 75% от жените в менопауза имат топли вълни, които могат да продължат до 5 години. Топлите вълни могат да предизвикат проблеми със съня, което пък води до умора и замаяност през деня.

Това, накратко, е описанието на периода на менопаузата, за което две мнения няма. Същевременно обаче има доста други въпроси, свързани с този етап от живота на жената, за които са се насложили редица заблуди. Предлагаме ви да се запознаете с някои от тях и да научите истината.

1. След прекратяване на менструацията не е възможна бременност.
Способността за зачатие след 35 години е два пъти по-ниска, отколкото на 25, но между 40 и 55 години нараства честотата на непланираните бременности. Лекарите обясняват това с липсата на бдителност, типична за дамите на средна възраст. Рискът от забременяване се запазва две години след прекратяване на месечния цикъл и затова, ако късното майчинство не влиза във вашите планове, задължително използвайте противозачатъчни средства.

2. Късното раждане подмладява организма и отдалечава менопаузата.
Раждането на късно дете не задържа настъпването на менопаузата, въпреки че намалява количеството на климактерни оплаклаквания. Един от психологическите фактори, които влияят върху болезнените симптоми през този период е т.н. симптом на “празното гнездо”. Грижите за детето, радостта, която то носи в дома, помагат на жената да се чувства необходима и щастлива. Не е случайно,че много актриси (например Ким Бейсинджър, Мадона, Мелани Грифит, Джоди Фостър) се решиха на раждане след 40 години. Майките се разхубавиха и бързо се върнаха на екрана, а критиката възторжено писа, че талантливите актриси вече се отличават с мъдрост и зрелост.

3. Менопаузата е равносилна на частична смърт.
Това са думи на немския психоаналитик Ханс Дойч, който преиначава цитат на Зигмунд Фройд. Изследване на медици от Чикагския университет показва, че 83% от американките, стигнали да менопауза,смятат, че тя не се отразява на тяхната сексуалност. Анкетите, проведени в други страни също потвърждават, че 65-70% от дамите водят активен полов живот и не се чувстват пренебрегнати от мъжкото внимание. Нараства и интересът, който проявяват младите мъже към жените в тази “активна” възраст. Американската актриса Ракел Уелч отбеляза своя 55 годишен юбилей под ръка с 35 годишния моделиер от Холивуд Роберт Мур. Урсула Андърс на 55 години се омъжи за 23 годишния Фаусто Фалконе. Ани Жирардо е с 15 години по-стара от своя приятел Боб Дено, а Лайза Минели реши на 45 години да стане майка като избра за баща на своето дете 27 годишния Били Стриг.

4 Менопаузата е старост и време за пенсиониране.
Потенциалните възможности на жените на тази “преходна” възраст са огромни. За разлика от мъжете, които на 50-55 години са настроени предимно за семейство, зрелите дами (от Елеонора Рузвелт до Голди Майер) правят стремителна кариера и постигат поразителни успехи. Физиологическата свобода от производството на хормони и психологическата свобода са двата източника на тази активност.

5. Климаксът трябва да се изтърпи.
Само 10-15% от жените се обръщат за помощ през този период към лекаря. Останалите или смятат, че това е нормално възрастово явление, което ще мине от само себе си, или са на мнение, че никой не може да им помогне. Изследванията доказват, че при 75-80% от жените се наблюдават отклонения, изискващи лекарско наблюдение и приемане на лекарства Дамите трябва да се обърнат за съвет към лекар, когато са на възраст около 35 години и задължително трябва да приемат лекарства като хормоно-заместваща терапия, ако лекарят е преценил така.

6. Менопаузата спасява от предменструалния синдром.
Това не е факт. Здравословното състояние в навечерието и по време на критическите дни са личният барометър, който определя протичането на климакса. Ако приближаването на поредния цикъл се понася добре, то и “преходната възраст” няма да създаде проблеми. Но за съжаление, всяка трета жена изпитва дискомфорт в навечерието на цикъла (т.н. пременструален синдром) и заради него нарастват и болезнените прояви на климакса. С възрастта честотата на предменструалния синдром се увеличава, а неговите симптоми се засилват. Активният начин на живот е залог за доброто здравословно състояние на зрели години. Жените, които активно тренират и се занимават със спорт нямат проблеми с месечния цикъл и хормоналната “перестройка”.

7. Пълните жени понасят зле климакса.
Фигурата е модел, позволяващ да се оцени хормоналния баланс и състоянието на обмяната на веществата. Преди настъпването на менопаузата главните хормони на женския орагнизъм - естрогенът и прогестеронът, постоянно се трудят за извайването на тънката ви талия и стройните бедра. Дрехите, които ви стават тесни на определена възраст, предупреждават за спадането на нивото на хормоните. Наднорменото тегло смекчава симптомите на климакса и дамите “рубенсов тип” по-леко преминават през този труден период. В мастната тъкан в продължение на целия живот се натрупват излишните естрогени и когато яйчниците намалят тяхното производство, тези “стари запаси” идват на помощ.



Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .